Een veranda of een tuinkamer, wat is het verschil?

12 maart 2024 - Tips

Het weer in Nederland kan aardig wisselvallig zijn. Zit je net lekker buiten, komt de regen met bakken uit de lucht. Dit is voor veel mensen een reden om een overkapping te (laten) bouwen. Om zo vaker en langer buiten te kunnen zitten, zonder dat de weerselementen roet in het eten gooien.

Maar voor welke overkapping kies je? Ga je voor een veranda, een terrasoverkapping of een volledige tuinkamer? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen die drie? Wij leggen het je uit!

Wat is een veranda/terrasoverkapping?

De termen ‘veranda’, ‘terrasoverkapping’, ‘tuinoverkapping’ en ‘overkapping’ betekenen eigenlijk bijna hetzelfde. Het verschil zit hem in het volgende: waar een veranda eigenlijk altijd aan één zijde van je woning wordt gemonteerd (vaak aan de achterkant), kan een (terras- of tuin) overkapping vrij staan op iedere gewenste plaats in je tuin. Bijvoorbeeld boven een terras achter in de tuin, of boven de jacuzzi.

Beide soorten overkappingen rusten op steunpalen en zijn voorzien van een dak. Ze zijn echter niet volledig afgesloten. Bij Verasol kun je terecht voor aluminium overkappingen met een dak van polycarbonaat of glas.

Wat is een tuinkamer?

Dus, wat is een tuinkamer? Een tuinkamer is niets meer en niets minder dan een overkapping die voorzien is van (glazen) voor- en zijwanden. Hierdoor creëer je op een laagdrempelige manier een afgesloten kamer voor extra leefruimte.

Dankzij de voor- en zijwanden zit je wel beschermd tegen wind, regen en andere weersinvloeden van buitenaf. Aangenaam vertoeven dus!

Wordt het toch wat fris? Dan kan een heater uitkomst bieden. Zo kun jij het hele jaar door genieten. Het bouwen van een tuinkamer is vaak in een dag gepiept en een stuk voordeliger dan het bouwen van een serre. Het verschil weten tussen een serre en een tuinkamer? Lees hier meer.

Van jouw overkapping of veranda een tuinkamer maken?

Beschik jij over een terrasoverkapping of veranda, van aluminium of van hout? Met ons diverse aanbod aan voor- en zijwanden breid je deze eenvoudig uit tot een volledige tuinkamer. Doordat al onze voor- en zijwanden op maat worden gemaakt, passen deze onder vrijwel iedere overkapping.

Welke overkapping past bij jou?

Deze bouwwerken hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Vraag jezelf daarom af waarvoor je de overkapping wilt gebruiken. Gaat het puur om het overkappen van je tuinmeubels? Of wil je graag extra leefruimte creëren? Het antwoord op deze vragen is van invloed op jouw uiteindelijke keuze. Uiteraard kunnen onze adviseurs op basis van jouw wensen en behoeften een persoonlijk advies uitbrengen. 

Van dichtbij bekijken?

Ben jij in de markt voor een veranda, terrasoverkapping of tuinkamer? En zou je deze eerst eens van dichtbij willen bekijken? Je bent altijd welkom in onze winkel. Er zit er altijd één bij jou in de buurt. Direct weten wat iets kost? Vraag hier een prijsopgave aan.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de functies van een veranda en tuinkamer?

Een veranda wordt meestal gebruikt als een beschutte ruimte om buiten te zitten en te ontspannen, terwijl je nog steeds van de buitenlucht kunt genieten. Een tuinkamer wordt vaak gebruikt als extra leefruimte of thuiskantoor en biedt bescherming tegen de elementen.

Open/sluit accordeon

Verschillen ze in constructie?

Ze verschillen niet per se in constructie. Je kunt een veranda eenvoudig uitbreiden tot tuinkamer door te kiezen voor onze voor- en zijwanden. Zo ontwerp jij je eigen tuinkamer helemaal zelf!

Open/sluit accordeon

Zijn er verschillen in kosten en onderhoud?

Over het algemeen kunnen veranda's goedkoper zijn om te bouwen dan tuinkamers, omdat ze minder materialen en arbeid vereisen. Qua onderhoud is er niet zo veel verschil. Het enige verschil is dat je met glazen schuifwanden meer glas schoon moet maken. Tuinkamers kunnen echter meer isolatie bieden en kunnen het hele jaar door comfortabeler zijn, wat op lange termijn kan helpen om energiekosten te verlagen.

Open/sluit accordeon

Zijn er bouwvoorschriften om rekening mee te houden?

Zowel voor veranda's als tuinkamers kunnen bouwvoorschriften en vergunningen variëren afhankelijk van de locatie en de grootte van het product. Het is altijd verstandig om de lokale bouwvoorschriften te controleren voordat u begint met bouwen.

Open/sluit accordeon

Welke zou het beste zijn voor mijn behoeften?

Dit hangt af van je specifieke behoeften, budget en ruimte. Als je op zoek bent naar een lichte, luchtige ruimte om te ontspannen en te genieten van het buitenleven, dan kan een veranda geschikt zijn. Als je meer op zoek bent naar een dichte ruimte, zoals een extra leefkamer of thuiskantoor, dan kan een tuinkamer de betere keuze zijn.

Open/sluit accordeon

Gratis download

Verasol inspiratie magazine

Laat je inspireren! Download ons gratis inspiratie magazine.

  • Talloze mogelijkheden voor extra leefruimte
  • Boordevol inspiratie
  • Handige informatie

Verasol Winkels

Interesse in onze producten? Laat je vrijblijvend adviseren bij een van onze winkels of dealers.

Bekijk de actiefolder

Bekijk nu de online actiefolder van dit moment. Interesse? Plan dan een adviesgesprek!