Hoe monteer ik mijn veranda

9 juli 2020 - Doe het zelf

Hoe monteer ik mijn (Greenline) veranda? 

Ben jij een handige Harry (of Henriëtte)? Een echte doe-het-zelver? En steek jij graag de handen uit de mouwen? Dan hebben wij het perfecte project voor jou. Want hoewel wij onze veranda’s over het algemeen gemonteerd opleveren, is het bij een aantal modellen (zoals onze Greenline) ook mogelijk om de veranda zelf in elkaar te zetten. Wij spraken met één van onze ervaren monteurs om jou op weg te helpen! 

Welk gereedschap heb ik nodig voor de montage van mijn veranda? 

Voor het monteren van jouw overkapping heb je een aantal tools nodig. Deze maken het proces een stuk gemakkelijker! Dit heb je - onder andere - nodig: 

  • Een boor- en schroefmachines
  • Een waterpas
  • Een hamer
  • Kit, om jouw veranda waterdicht te maken
  • Een rolmaat
  • Een stanleymes 
  • Een metaal- en gatenboor
  • Een ijzerzaag
  • Mankracht, het is aan te raden de montage met minimaal twee personen uit te voeren

Waar monteer ik mijn veranda? 

Wanneer je jouw overkapping zelf gaat monteren, is het belangrijk om te weten waar de veranda precies moet komen. Wordt de veranda aan huis geplaatst? Dan zul je rekening moeten houden met een bestaande muur. Zorg ervoor dat deze muur vrij is van obstakels als lampen, plantenbakken en dergelijke. Zo voorkom je dat je op een cruciaal punt in de montage staat te klungelen! 

Wordt de veranda vrijstaand geplaatst? Dan hoef je hier geen rekening mee te houden. Zorg er echter wel voor dat de ruimte goed begaanbaar is, en er bijvoorbeeld geen speelgoed meer rond slingert. Veiligheid staat voorop. 

Zo ga je te werk! 

Bij jouw veranda wordt standaard een montagehandleiding geleverd. Het is dan ook aan te raden om deze eerst eens goed door te nemen voordat je begint. Het monteren van een veranda is namelijk net iets anders dan het in elkaar zetten van een Billy boekenkast. 

Stap 1. De voorbereiding 

Een goed begin is het halve werk. Inventariseer dan ook eerst of je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Hoewel jouw veranda altijd van tevoren ingemeten wordt, is het handig om de onderdelen na te meten. Zo weet je zeker dat er tijdens de montage geen afwijkende stukken roet in het eten gooien. Daarnaast bereid je tijdens de voorbereiding ook de profielen voor en bepaal je de hoogte van jouw veranda. 

Stap 2. De montage van het muurprofiel 

Om ervoor te zorgen dat jouw veranda veilig staat en blijft staan, zorg je ervoor dat het muurprofiel tegen de gevel wordt gemonteerd. Je boort zowel in het profiel als in de muur. Met slagpluggen zet je deze vast. 

Stap 3. Opbouw van het frame 

Nu is het tijd om het frame op te bouwen. Het is belangrijk om het gootprofiel van jouw overkapping op de juiste afstand te plaatsen van het muurprofiel. Met behulp van bouwstempels maak je het jezelf makkelijk. Hierna worden beide zijliggers gemonteerd tussen het goot- en muurprofiel. 

Stap 4. Tijd voor staanders

Je kunt jouw veranda niet eeuwig op bouwstempels laten rusten. De volgende stap is dan ook het plaatsen van de staanders. Allereerst wordt de paal met waterafvoer geplaatst op de juiste plek. Deze moet minimaal 5 cm onder het maaiveld worden geplaatst. Hierna plaats je de PVC buis, deze wordt aangesloten op het riool. Nu kun je aan de slag met de overige staanders. 

Stap 5. Het monteren van tussenliggers 

Deze zorgen ervoor dat het dak van jouw veranda straks iets heeft om op te rusten. Dit is absoluut een klusje voor twee personen. Vergeet niet steeds twee kliklijsten te plaatsen voordat je een tussenligger monteert. 

Stap 6. Het dak kan erop

Nu de tussenliggers zijn gemonteerd, is jouw veranda klaar voor het dak. Heb je gekozen voor polycarbonaat dakbedekking? Kijk dan goed welke kant van de plaat boven moet. Herhaal het proces voor alle platen. Om jouw veranda helemaal af te maken, maak je gebruik van aluminium hoekprofielen. Dit geeft een strakke afwerking. Bij grote gootoverspanningen is het aan te raden de liggers extra te borgen met wat extra schroeven aan de onderkant van het goot- en muurprofiel. 

Stap 7. De laatste check 

Je mag je waterpas tevoorschijn halen! Zijn de staanders daadwerkelijk waterpas of moeten er nog wat kleine aanpassingen gedaan worden? Voor een extra stabiel resultaat kun je twee zakjes snelbeton per staander bijgieten. Zo weet je zeker dat jouw veranda nergens naar toe gaat. 

Stap 8. Genieten! 

Jouw veranda is klaar voor gebruik. Dus haal de tuinset tevoorschijn, de kussens van zolder en pak er een lekker drankje bij. Jij kunt de komende jaren onbezorgd genieten van jouw extra leefruimte. 

Toch hulp nodig? 

Dat is geen enkel probleem! Wanneer je er niet uit komt, kun je contact opnemen met een van onze winkels. Ook wanneer je gekozen hebt voor zelfmontage, kun je gebruik maken van onze service. Wij adviseren je namelijk graag. 

Gratis download

Verasol inspiratie magazine

Laat je inspireren! Download ons gratis inspiratie magazine.

  • Talloze mogelijkheden voor extra leefruimte
  • Boordevol inspiratie
  • Handige informatie

Verasol Winkels

Interesse in onze producten? Laat je vrijblijvend adviseren bij een van onze winkels of dealers.

Bekijk de actiefolder

Bekijk nu de online actiefolder van dit moment. Interesse? Plan dan een adviesgesprek!