Het aanvragen van een vergunning voor een carport kost tijd en geld. Daarnaast zijn er zoveel verschillende regeltjes en uitzonderingen te vinden dat het vaak niet in één oogopslag duidelijk is wat wel en niet mag. Om de verwarring voor te zijn, delen wij de voorwaarden voor een vergunningsvrije carport met je. Onze eerste en belangrijkste tip? Vraag het na bij je gemeente. Zij vertellen je zonder omwegen of je aan de slag kunt met jouw carport.
Een carport zonder vergunning
Wanneer je van plan bent om jouw carport op het achtererfgebied van jouw woning te plaatsen, heb je waarschijnlijk geluk. In veel gevallen is een vergunning dan niet nodig. Het achtererf begint 1 meter vanaf de voorkant van het huis en 1 meter van publiek gebied (zoals een pad). Het is bij een hoekwoning, een twee-onder-een-kapper of een vrijstaand huis bijna altijd mogelijk om de carport op het achtererf te plaatsen.
Woon je in een rijtjeshuis? Dan plaats je je carport standaard op het voorerf. Hier heb je bijna altijd een vergunning voor nodig omdat het aanzicht van de wijk wordt verandert. De gemeente zal in dit geval willen controleren of het plaatsen van een carport akkoord is. Mocht jouw gemeente geen eisen stellen aan dit aanzicht, kun je alsnog zonder vergunning bouwen.
Regels voor een carport
Ook wanneer jij jouw carport zonder vergunning mag plaatsen, zijn er algemene regels om rekening mee te houden. Deze hebben voornamelijk met de grootte van het bouwwerk te maken. Is jouw achtererf bijvoorbeeld kleiner dan 100 m2? Dan mag je de helft van dat gebied bebouwen met een carport. Zit je tussen de 100 en 300 m2? Dan mag je een carport van 50m2 bouwen. Heb je ruimte genoeg (meer dan 300 m2)? Dan mag je een carport van maximaal 90 m2 laten plaatsen.
Daarnaast mag een carport maximaal drie meter hoog zijn om vergunningsvrij te zijn.
Vergeet je buren niet
Het plaatsen van een carport heeft vaak ook effect op je buren. Zeker bij een twee-onder-een-kap woning. Het is dan ook altijd aan te raden om met jouw buren in gesprek te gaan wanneer je plannen hebt om te gaan bouwen. Doe je dit niet, en hebben zij in een later stadium bezwaar? Dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de bouw. Zelfs wanneer je een vergunning hebt. In dat geval kunnen ze deze beslissing namelijk aanvechten. Praat er dus over. Wellicht inspireer je hen zelf met een overkapping of carport aan de slag te gaan.
Doe altijd navraag bij de gemeente
Wil je afwijken van de standaardmaten, bijvoorbeeld omdat je een camper kwijt wilt onder jouw carport? Of wil je gewoon zeker weten dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan? Doe dan navraag bij jouw gemeente. Want hoewel de landelijke wetgeving in Nederland voor het plaatsen van carports hetzelfde is, kan een individuele gemeente hier van afwijken. Wil je meer informatie over vergunningen en de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact op met een winkel bij jou in de buurt. Wij helpen je graag verder.
Gratis download
Verasol inspiratie magazine
Laat je inspireren! Download ons gratis inspiratie magazine.
- Talloze mogelijkheden voor extra leefruimte
- Boordevol inspiratie
- Handige informatie
Verasol Winkels
Interesse in onze producten? Laat je vrijblijvend adviseren bij een van onze winkels of dealers.
Download ons inspiratiemagazine
Boordevol ideeën en handige informatie voor een veranda of tuinkamer.