Is een overkapping een bijgebouw?

8 september 2020 - Tips

Is een overkapping een bijgebouw? | Verasol

Net dat beetje extra leefruimte, wie wil dat nou niet? Een veranda, terrasoverkapping of tuinkamer is daar het ideale middel voor. De Rijksoverheid noemt een overkapping ook wel een bijbehorend bouwwerk. En om zo’n bijbehorend bouwwerk te plaatsen, heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. In deze blog beantwoorden we al je vragen rondom dit onderwerp. 

Wat is een bijbehorend bouwwerk? 

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is een bijbehorend bouwwerk nou eigenlijk? Een bijbehorend bouwwerk - of met andere woorden: een bijgebouw - is een aan- of uitbouw die ten dienste staat van het hoofdgebouw. Jouw woning dus. Een bijgebouw kan alleen geplaatst worden op het erf dat bij jouw woning hoort. De tuin bijvoorbeeld! 

Heb je een vergunning nodig voor een bijgebouw? 

Tja, dat is dan weer afhankelijk van een aantal factoren. Vaak mag een bijgebouw zonder vergunning geplaatst worden, maar zeker niet altijd. Om te bepalen of jij jouw overkapping zonder vergunning mag plaatsen doorloop je de volgende stappen: 

Bepaal het achtererfgebied

Een overkapping mag in de meeste gevallen vergunningsvrij gebouwd worden wanneer je deze in het achtererfgebied wilt plaatsen. Maar wat is dan het achtererfgebied? In het kort: zowel jouw achtertuin als een eventuele zijtuin behoort tot het achtererfgebied. Zo’n zijtuin moet daarbij wel 1 meter achter de voorgevel beginnen en 1 meter verwijderd zijn van publieke grond. 

Bereken hoeveel je mag bebouwen

Natuurlijk mag je niet zomaar je hele achtertuin volbouwen. Je mag alleen een percentage ervan bebouwen. Hier gelden de volgende regels voor: 

Is jouw achter- of zijtuin kleiner dan 100 vierkante meter? Dan mag je de helft bebouwen. Is het bebouwingsgebied tussen de 100 en 300 vierkante meter? Dan mag je 50 vierkante meter bebouwen. Gaat het om meer dan 300 vierkante meter? Geluksvogel! Je mag dan 90 vierkante meter bebouwen. 

Bepaal de maximale hoogte 

Ook de hoogte van jouw overkapping is aan regeltjes verbonden. Plaats jij jouw overkapping aan huis? Of binnen 4 meter van je woning? Dan mag deze niet hoger worden dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag. Zonder vergunning mag je daarnaast nooit boven de 5 meter bouwen.  Ben je van plan een tuinkamer te plaatsen, verder dan 4 meter van je woning? Dan mag deze maximaal 3 meter hoog zijn. 

Vergeet de buren niet 

Het is in alle gevallen (ook wanneer jij jouw overkapping zonder vergunning mag plaatsen) aan te raden om dit met je buren te bespreken. Zeker wanneer je in de buurt komt van de erfgrens. Zorg ervoor dat jullie afspraken zwart op wit staan, zodat je later geen klachten krijgt wanneer je eindelijk van je overkapping kunt genieten. Wie weet inspireer je hen wel om ook aan de slag te gaan met een stukje extra leefruimte! 

Bij twijfel? 

Twijfel je nog of jij een vergunning nodig hebt? Doe dan de vergunningcheck bij het Omgevingsloket, controleer de Rijksoverheids website  of vraag het na bij je gemeente. De stappen die hierboven omschreven zijn, zouden voldoende moeten zijn. Toch zijn er enkele individuele gemeenten die hun eigen regels hebben op dit gebied. 

Gratis download

Verasol inspiratie magazine

Laat je inspireren! Download ons gratis inspiratie magazine.

  • Talloze mogelijkheden voor extra leefruimte
  • Boordevol inspiratie
  • Handige informatie

Verasol Winkels

Interesse in onze producten? Laat je vrijblijvend adviseren bij een van onze winkels of dealers.

Download ons inspiratiemagazine

Boordevol ideeën en handige informatie voor een veranda of tuinkamer.