Hoe houd ik mijn veranda koel?

27 juli 2020 - Tips , Doe het zelf

Je veranda koel houden. Op de warmste dagen van het jaar lijkt het onbegonnen werk. Gelukkig zijn er een aantal manieren om te voorkomen dat jouw veranda van een comfortabele plek in een Finse sauna verandert. Wil jij weten hoe jij jouw veranda koel kunt houden? Lees dan vooral verder. In deze blog delen we een aantal tips met je.

De locatie van jouw veranda

Iedere tuin is anders. Een tuin op het zuiden is altijd licht en zonnig. Terwijl een tuin op het noorden juist weinig zonlicht (en dus warmte) vangt. Om jouw veranda koel te houden, zelfs op de meest warme dagen, houd je dan ook in eerste instantie rekening met waar je deze plaatst in de tuin. Natuurlijk is het niet altijd een optie om jouw overkapping op een schaduwrijke plek te zetten. Wellicht wil je juist een overkapping om die schaduw te creëren. Dan zijn er een aantal andere opties. We nemen je mee.

Warmtewerende dakbedekking 

Een glazen dak straalt luxe en ruimte uit, maar laat daarnaast ook veel licht en warmte door. De meeste warmte komt via het dak naar binnen. Wil je jouw veranda beter koel houden? Dan kun je kiezen voor warmtewerende polycarbonaat dakbedekking, denk bijvoorbeeld aan opaal of warmtewerend IR-polycarbonaat. Nog steeds te warm onder jouw overkapping? Dan kies je voor één van onze zonweringsystemen.

 

Houd jouw veranda koel met zonwering

Met de verschillende soorten zonwering van Verasol ga je de warmte te lijf en houd je zonnestralen (en warmte) zoveel mogelijk buiten. Zo is het dak van jouw veranda relatief eenvoudig te voorzien van bovendakzonwering of onderdakzonwering. Deze kunnen - zoals de naam al doet vermoeden - zowel op als onder het dak worden geplaatst. 

Alle zonweringsystemen hebben hun eigen specificaties. De ene zonwering is handmatig en de andere elektrisch. Er zijn zelfs systemen die automatisch regen, hagel of harde wind detecteren en vanzelf dicht gaan. Lees meer over alle zonweringsystemen op onze zonwering pagina’s.

 

Zorg voor verkoeling onder jouw overkapping met een airco 

Wil jij jouw veranda koel houden? Dan kan een airco een goede oplossing zijn. Er zijn grofweg twee soorten airco’s waar je uit kunt kiezen. Zo kun je gaan voor een monoblock systeem. Dit is één apparaat die volledig binnen staat. Of kies voor een splitsysteem. Hierbij staat een deel van de airco binnen, en een deel buiten. In de praktijk zien we dat veel mensen kiezen voor dit splitsysteem. Dit omdat deze minder ruimte inneemt onder de veranda en daarnaast minder lawaai maakt dan een monoblock systeem. 

Bij laagstaande zon kies je voor screens

Screens zijn handig wanneer je last hebt van de laagstaande zon, maar ook wanneer je behoefte hebt aan meer privacy. Screens worden aan de zij- en/of voorkant van je veranda geplaatst en zakken verticaal naar beneden. Zo blokkeer je lichtinval en houd je de warmte en nieuwsgierige blikken buiten. Een win-win situatie dus. 

Alternatief voor screens

Een andere optie is het uitbreiden van een onderdakzonwering met een zogenaamde Vario-volant, die wordt gemonteerd aan de voorkant van de zonwering. Het doek van deze volant kan met een draaistang omlaag en omhoog worden bewogen, zodat je hem precies zo kunt instellen dat je niet verblind wordt door laagstaand zonlicht.

Alles open

Wil je geen gebruik maken van airco, zonwering en/of screens? Laat dan dat ene koele briesje het werk doen. Zet alle ramen en (schuif)deuren van je tuinkamer open zodat het lekker door kan waaien. 

Nog meer verkoeling onder jouw overkapping?

Wil niks baten tegen de hitte? Ga dan voor een elektrische waaier, opblaas zwembadje of bak met ijswater!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw overkapping? Neem contact op met een winkel bij jou in de buurt. Onze adviseurs staan voor je klaar met een advies op maat. 

Benieuwd hoe je een veranda kunt verwarmen?

Natuurlijk treffen we bij de wat lagere temperaturen ook maatregelen. Lees hier onze blog over het verwarmen van je veranda.